Interieur inzicht | Het verhaal achter de vloerkledencollectie van de Top Interieur Ontwerpers bij Vloerkledenwinkel

Het verhaal achter de vloerkledencollectie van de Top Interieur Ontwerpers bij Vloerkledenwinkel

Onlangs spraken we vier bevlogen leden van de Top Interieurontwerpers – Merel, Annalies, Carina en José – over hun bijzondere samenwerking met De Vloerkledenwinkel. In een persoonlijk gesprek deelden zij hun achtergrond, visie op interieurontwerp en het verhaal achter hun nieuwste tapijtencollectie.

 

Tien jaar samenwerking en creativiteit

De Top Interieurontwerpers bestaan dit jaar tien jaar. Wat ooit begon als een klein samenwerkingsverband van zelfstandige ontwerpers is uitgegroeid tot een landelijke coöperatie van negen professionals. Elke ontwerper werkt zelfstandig, met zijn of haar eigen specialisatie – van particuliere woonhuizen tot zorginstellingen en horeca. Maar wanneer de gelegenheid zich aandient, zoeken ze elkaar op. "Soms krijg je een groot project, zoals een beursstand of showroom, en dan denk je: dit pak ik liever samen op," vertelt Carina. “Het ontstaat eigenlijk altijd heel organisch.”

De samenwerking kent drie duidelijke pijlers: retail, recreatie en kantoren. Daarnaast ontwikkelen ze gezamenlijk producten. De samenwerking met De Vloerkledenwinkel is hun tweede productlijn, na een eerdere tafelcollectie.

 

Een bonte verzameling achtergronden

Wat opvalt bij de ontwerpers is de verscheidenheid aan loopbanen. Merel begon haar carrière in de juridische sector. “Ik had leidinggevende functies, maar wilde op een gegeven moment iets compleet anders. Ik volgde de opleiding aan Artemis in Amsterdam en ben sindsdien fulltime interieurontwerper.” Haar eerste klus? Een stand voor de Woonbeurs in Amsterdam.

 

Annalies werkte in de reisbranche, maar wilde vanwege haar gezin minder reizen. “Ik begon met vastgoedstyling en interieuradvies aan huis. Inmiddels werk ik aan grotere projecten, ook in de recreatiesector, zoals tiny houses. Juist in kleine ruimtes vind ik het leuk om slimme, stijlvolle oplossingen te bedenken.”

 

Carina maakte op latere leeftijd de overstap. Ze werkte eerst als docent in het onderwijs en studeerde vervolgens orthopedagogiek. “Maar ik miste het creatieve. Rond mijn veertigste besloot ik het roer om te gooien. Ik volgde een avondopleiding interieurontwerp, net midden in de crisis – het was pittig. Maar inmiddels heb ik mijn draai gevonden, vooral met projecten in Noord-Hollandse stolpboerderijen.”

 

Het ontstaan van de tapijtencollectie

De samenwerking met De Vloerkledenwinkel ontstond na een inspirerend werkbezoek. “Drie jaar geleden waren we bij jullie op bezoek,” vertelt Carina. “We hoorden over de samenwerkingen met ontwerpers en dachten: dat willen wij ook!”

 

Vier ontwerpers – Merel, Annalies, Carina en José – sloegen de handen ineen. Het resultaat is een serie tapijten die niet alleen mooi zijn, maar ook een verhaal vertellen. “We wilden iets met samenhang én een persoonlijke lading,” zegt Merel. “Zo kwamen we op het thema Holland. We komen alle vier uit een andere regio, en dat zie je terug in de ontwerpen.”

Merel vertegenwoordigt het westen: “Ik liet me inspireren door het vispad in de duinen, waar vissersvrouwen vroeger met manden liepen. Dat leverde drie ontwerpen op: Zilterzee, Schup en Schelp.”

 

Annalies haalde haar inspiratie uit het oosten. “Ik dacht eerst aan Staphorster stipwerk, maar dat werkte niet op tapijt. Uiteindelijk ben ik bij het Boerenbont-servies uitgekomen. Je ziet de bekende blauwe bloem groot afgebeeld, met in het midden herhalende groene motieven.”

 

Carina nam het noorden voor haar rekening. “Mijn ontwerpen zijn geïnspireerd op het waddengebied. Het Wad is een tapijt met zachte, aquarelachtige lijnen. Oester is grafischer, met een vergroot motief van een oester. Heel verschillend, maar beide verbonden aan de natuur van het noorden.”

 

Een filosofie van vertalen en verbinden

Wat de ontwerpers gemeen hebben, is hun visie op interieurontwerp. “Veel mensen vragen: wat is jouw stijl? Maar het gaat niet om ons,” legt Carina uit. “Het gaat om de klant – wij vertalen hun wensen naar een ontwerp.” Dat vraagt om flexibiliteit, maar ook om een scherp oog voor trends en materialen. “Daarom bezoeken we ook samen regelmatig fabrikanten, showrooms en producenten,” vult Annalies aan. “Zo blijven we geïnspireerd én up-to-date.”

 

Opvallen met een eigen signatuur

Hoewel ieder tapijt zijn eigen verhaal vertelt, vormt de collectie als geheel een sterk, coherent beeld. “Je ziet duidelijk de hand van elke ontwerper, maar het werkt ook als een geheel,” vertelt Merel. En dat is precies wat deze samenwerking zo bijzonder maakt: het bundelen van individuele krachten tot iets collectiefs, zonder dat iemand zichzelf verliest.

 

En soms loopt het net even anders…

Natuurlijk gaat niet altijd alles zoals gepland. Carina herinnert zich een project waarbij de bewoners zelf aan de slag gingen met behang na haar ontwerpvoorstel. “Ze kozen okergeel, gifgroen en rood voor verschillende wanden. Toen ik langskwam, zei de vrouw: ‘Het is toch wat kleurrijker geworden…’” Carina lacht. “Ik zei alleen: ‘Pittig. Anders.’ Maar dacht wel: ik hoop dat niemand denkt dat ík dit heb bedacht!”

 

Een collectie met karakter

Met deze tapijtencollectie laten de Top Interieurontwerpers zien dat samenwerking krachtig én inspirerend kan zijn. Elk ontwerp vertelt een regionaal verhaal, en samen vormen ze een ode aan Nederland – met een twist. Het resultaat is een collectie die niet alleen in het oog springt, maar ook perfect past in zowel moderne als klassieke interieurs.

 

 

Terug naar blog