De Munk Carpets’ succesvolle Berber vloerkleden Vloerkledenwinkel

De Munk Carpets’ succesvolle Berber vloerkleden

Edwin Tromp begon in 1989 bij De Munk Carpets. Na twee jaar mocht hij al reizen naar de productielanden waardoor hij het productieproces van begin tot eind meemaakte. In 2001 namen hij en zijn vrouw De Munk Carpets over. Inmiddels staat De Munk Carpets bekend om de Berber vloerkleden.

De Berber is een hoogwaardig geweven vloerkleed van wol. De dikke en dunne garens zijn gesponnen en nabewerkt met als resultaat pluisarme, vuilafstotende en slijtvaste vloerkleden.
“Berbers worden gemaakt van Nieuw-Zeelandse wol. Ze worden met de hand geknoopt in Marokko. Ik ga elke zes tot acht weken een keer naar Marokko toe om daar de ateliers te bekijken en tot nieuwe ideeën te komen. Als ik in Marokko ben, kijk ik de hele productie na. Ook bekijk ik welke nieuwe tapijten we kunnen maken, welke nieuwe kleuren en aan de hand van welke nieuwe garens.”

Productieproces berbers vloerkleden

“De berbers worden in Marokko gemaakt door vrouwen. Deze vrouwen werken al jarenlang met ons. Het is vandaag de dag namelijk moeilijk om nieuwe goede vrouwen te vinden die kunnen knopen. Dit komt omdat knopen niet het makkelijkste werk is wat je kunt doen. Het weven van een tapijt is veel sneller en makkelijker. Knopen gaat langzamer en is veel arbeidsintensiever. De vrouwen krijgen hetzelfde salaris voor weven als voor knopen. Dat is waarom het moeilijk is om vrouwen te vinden die kunnen knopen in Marokko. We werken al 24 jaar in Marokko maar in die tijd zijn we van 15 knoperijen naar 3 gegaan. Het gaat dus allemaal moeilijker.”

Berber productiemethode

Vloerkleden geknoopt

“Hoe een kleed wordt geknoopt door de vrouwen verschilt per kleed en maat. De Tafraout duurt bijvoorbeeld langer. Een gemiddelde maat van 170 bij 240 maken de vrouwen met zijn tweeën. Een grotere maat zoals 400 bij 400 maken ze soms wel met zes of zeven vrouwen. Ze zitten dan naast elkaar op een balk te knopen en ze moeten door blijven gaan. Dat maakt het erg arbeidsintensief. De vrouwen komen uit de dorpen en worden betaald per vierkante meter. In de ateliers is geen kinderarbeid, daar wordt absoluut rekening mee gehouden.”

Berber die geknipt wordt

Marokko of India

“Het is soms moeilijk in Marokko. Vorige week stond er bijvoorbeeld veel water. Hierdoor kon een deel van de productie niet door gaan. In India gaat het knopen wat dat betreft makkelijker en het is goedkoper. Maar de wol in India is veel droger. Het voordeel van Marokko is dat het dichtbij is en daardoor snel geleverd kan worden. We zijn wel altijd afhankelijk van de container. Als de container net weg is duurt de levering langer.”

Zuiver scheerwol

“De kleden worden gemaakt van een mix van Nieuw-Zeelandse wol en Europese wol. Dit is omdat we niet afhankelijk willen zijn van één land. Er komt goede wol uit Europa en als de ene wol te duur wordt, maken we een mix. Er zijn weleens klanten die vragen om een kleed gemaakt van 100% Nieuw-Zeelandse Wol. In zulke gevallen zullen we altijd naar de wensen van de klant luisteren.”

Zuiver Scheerwol

Kracht van de Munk Carpets

“De berbers hebben een warme uitstraling. De berbers leveren we vooral in de landen Nederland, Duitsland, België, Zwitserland en in Scandinavië oftewel; in de landen waar het koud is. Als je een Berber besteld bij De Munk Carpets krijg je een originele berber uit Marokko. We beschikken ook over het superieur certificaat. Het grootste gedeelte van de prijs van de berber drukken we uit in de prijs van de kwaliteit en het materiaal.”

Terug naar blog